Butrint National park

Picture of Joost van Amerongen
Joost van Amerongen

Avontuurlijke reisblogger, die alles uitprobeert

Ontdek Butrint National Park

Ontdek de meest boeiende activiteiten en recente updates voor een onvergetelijke vakantie in Albanië via Albanievakantiegids.nl! Als trotse partners van vooraanstaande reisorganisaties staan we klaar om jou optimaal te ondersteunen. Mis geen enkel nieuwtje en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Inhoud

Butrint National park

Ontdek Butrint National Park, een verborgen schat in Albanië, waar geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten. Dit UNESCO Werelderfgoed, gelegen in een idyllische omgeving nabij de Ionische Zee, neemt bezoekers mee op een boeiende reis door de tijd. Van de overblijfselen van oude beschavingen tot de rijke natuurlijke habitat, Butrint biedt een unieke mix van archeologische rijkdom en ecologische diversiteit. In dit blog verkennen we de diepten van Butrint’s historische en natuurlijke wonderen, en bieden we inzicht in wat dit nationale park zo bijzonder maakt. Bereid je voor op een avontuur in een van Albanië’s meest betoverende bestemmingen.

Tip:
Wijzelf (mijn vriendin en ik) hebben een dagtrip gedaan vanuit Tirana, naar Butrint, Saranda en Gjirokastër. Dit deden wij omdat wij niet heel lang de tijd hadden, maar toch graag al deze plekken wilde bezoeken. Deze dagtrip beviel ons heel erg en zouden wij zeker aanraden als je ook al deze plekken gezien wilt hebben. Vooral onze gids (Arnoud) was heel leuk. Als je dit ook wilt boeken kan dat via deze link.

Wat is Butrint National Park?

Historische Betekenis

Butrint National Park is een archeologisch paradijs, met zijn geschiedenis die teruggaat tot de ijzertijd. Het heeft gediend als een belangrijk centrum voor verschillende beschavingen, waaronder de Grieken en Romeinen. Deze rijke historische achtergrond is zichtbaar in de overvloed aan ruïnes en artefacten die door het hele park verspreid liggen.

Natuurlijke Schoonheid

Naast zijn historische rijkdom, is Butrint ook gezegend met een prachtige natuurlijke omgeving. Het park is omringd door dichte bossen en natte landschappen, wat het een schilderachtige bestemming maakt voor natuurliefhebbers. De co-existentie van oude ruïnes en weelderige natuur geeft Butrint een uniek karakter.

Werelderfgoedstatus

Butrint’s status als UNESCO Werelderfgoed benadrukt zijn wereldwijde belang als een culturele en historische locatie. Deze erkenning is een getuigenis van de rijke historische en culturele waarde van het park, evenals van zijn ecologische betekenis als een belangrijk wetlandgebied.

Behoud van Archeologie en Natuur

Uniek aan Butrint is de manier waarop het zowel de archeologische als de natuurlijke aspecten heeft behouden. In tegenstelling tot veel andere historische locaties rond de Middellandse Zee, biedt Butrint een harmonieuze mix van geschiedenis en natuur, wat bijdraagt aan de unieke ervaring voor bezoekers.

Butrint National Park is een bestemming die de bezoekers niet alleen meeneemt op een reis door de tijd, maar hen ook laat genieten van de serene schoonheid van de Albanese natuur. Het is een essentiële stop voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontdekken van de historische rijkdommen van Albanië en het genieten van zijn natuurlijke pracht.

Butrint National park

Overnachten in Butrint National Park

Overnachten in het park is helaas niet mogelijk. Wel zijn er heel veel leuke opties die vlakbij het park liggen. Kijk hier naar overnachtingsplekken in de buurt van Butrint. (COMMING SOON)

Bezienswaardigheden in Butrint National Park

Butrint National Park, een levend museum in de open lucht, biedt bezoekers een unieke kans om door de geschiedenis te wandelen te midden van een prachtige natuurlijke omgeving. Hieronder volgen enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden die je niet mag missen.

De Oude Stad Butrint

Het hart van het park is de oude stad Butrint, een archeologische site die de verschillende tijdperken en culturen die het gebied hebben beïnvloed, weerspiegelt. Je vindt hier ruïnes van oude Griekse tempels, Romeinse theaters en openbare baden, Byzantijnse basilieken en Venetiaanse kastelen.

Het Romeinse Theater

Een van de hoogtepunten in Butrint is het goed bewaarde Romeinse theater. Dit theater, oorspronkelijk gebouwd door de Grieken en later uitgebreid door de Romeinen, biedt een fascinerende inkijk in de amusementscultuur van de oude wereld.

Doopkapel en Vroegchristelijke Kerken

Butrint herbergt ook indrukwekkende overblijfselen van vroegchristelijke architectuur, waaronder een prachtige doopkapel met mozaïekvloeren. De kerken in het park tonen de verspreiding van het christendom in de regio.

De Stadsmuren en Leeuwenpoort

De oude stadsmuren van Butrint, met hun indrukwekkende verdedigingsstructuren zoals de Leeuwenpoort, bieden een unieke kans om de militaire architectuur en strategieën van de oude beschavingen te begrijpen.

Natuurlijke Landschappen

Naast de historische sites, is Butrint omgeven door een rijkdom aan natuurlijke schoonheid. Het park omvat wetlands, bossen en het Vivari-kanaal, allemaal thuis voor een verscheidenheid aan flora en fauna. De wandelpaden door het park bieden prachtige uitzichten en de kans om de lokale natuur te ervaren.

Interactie met Lokale Flora en Fauna

Terwijl je door de ruïnes wandelt, zul je ook kennis maken met de diverse planten- en diersoorten die in het gebied leven. Het park is een belangrijke habitat voor verschillende vogelsoorten en andere wilde dieren, wat het een perfecte bestemming maakt voor natuurliefhebbers.

Butrint National Park biedt een unieke combinatie van cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid. Deze eeuwenoude stad, nu een levendige getuige van het verleden te midden van de rust van de natuur, biedt een onvergetelijke ervaring voor elke bezoeker.

Butrint National park

Museum van de Oude Stad

Een Schatkamer van Geschiedenis

Het Museum van de Oude Stad, gelegen in het hart van Butrint National Park, is een essentiële stop voor elke bezoeker. Dit museum, gevestigd in het kasteel van de Akropolis, biedt een schat aan informatie en artefacten die de rijke geschiedenis van de site tot leven brengen.

Chronologische Reis door Butrint’s Verleden

Het museum biedt een chronologisch overzicht van de geschiedenis van Butrint, beginnend bij de ijzertijd en doorlopend tot de late middeleeuwen. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de talloze exposities die de verhalen en de evolutie van Butrint vertellen door de eeuwen heen.

Diverse Collecties

Binnen de muren van het museum vinden bezoekers een uitgebreide collectie van voorwerpen, variërend van oude munten en sculpturen tot goed bewaarde mozaïeken en alledaagse gebruiksvoorwerpen uit verschillende historische periodes. Deze artefacten bieden een diepgaand inzicht in het dagelijks leven, de kunst en de ambachten van de oude inwoners van Butrint.

Het Kasteel van de Akropolis: Een Unieke Locatie

Het museum zelf is gehuisvest in het kasteel van de Akropolis, een historisch monument op zich. Het kasteel biedt niet alleen een fascinerende achtergrond voor de tentoonstellingen, maar ook een panoramisch uitzicht over het hele park, wat een extra dimensie geeft aan het bezoek.

Educatieve Ervaring

Voor geschiedenisliefhebbers, studenten en gezinnen biedt het museum een educatieve ervaring die zowel informatief als boeiend is. Het is de perfecte plek om meer te leren over de complexe geschiedenis van Butrint en de invloeden van verschillende culturen door de tijd heen.

Het Museum van de Oude Stad is meer dan een verzameling antieke voorwerpen; het is een venster naar het verleden, dat de bezoekers van Butrint National Park in staat stelt de historische betekenis van de site volledig te waarderen en te begrijpen.

Butrint National park

Toegangsprijs & Openingstijden

Toegangsprijs

Voor bezoekers die Butrint National Park willen verkennen, bedraagt de toegangsprijs 1000 LEK, wat neerkomt op ongeveer 9,70 euro. Deze prijs biedt toegang tot zowel het uitgestrekte park als het Museum van de Oude Stad, waar je een diepere duik kunt nemen in de rijke geschiedenis van Butrint. Ontdek Butrint National Park helemaal goed aan de hand van een tour.

Openingstijden

Butrint National Park verwelkomt bezoekers het hele jaar door. Het park is dagelijks geopend van 08.00 uur tot zonsondergang, waardoor bezoekers voldoende tijd hebben om de uitgestrekte site te verkennen. Het Museum van de Oude Stad, gelegen binnen de grenzen van het park, is elke dag geopend van 09.00 tot 16.00 uur.

Beste Tijd voor Bezoek

De beste tijd om Butrint National Park te bezoeken is tijdens de ochtenduren of later in de middag. Deze tijden bieden niet alleen mildere temperaturen, vooral tijdens de warmere maanden, maar ook een rustigere omgeving om de ruïnes en natuurlijke schoonheid van het park te waarderen.

Duur van het Bezoek

Bezoekers wordt aangeraden om ongeveer 1,5 tot 3 uur uit te trekken voor hun bezoek aan Butrint National Park. Dit geeft voldoende tijd om door de historische ruïnes te dwalen, de diverse exposities in het museum te bekijken, en te genieten van de serene natuurlijke omgeving van het park.

Het bezoeken van Butrint National Park biedt een unieke kans om de samensmelting van natuur en geschiedenis te ervaren. De toegangsprijs en ruime openingstijden maken het gemakkelijk voor bezoekers om deze historische schat in hun eigen tempo te ontdekken.

Butrint National park

Geschiedenis van Butrint

Butrint National Park, een locatie met een geschiedenis die zich uitstrekt over duizenden jaren, vertelt het verhaal van meerdere beschavingen die het gebied hebben gevormd en beïnvloed.

Prehistorische en Antieke Oorsprong

De geschiedenis van Butrint begint al in de prehistorie. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond als een Griekse kolonie, gevolgd door de Romeinse overheersing. Tijdens deze periodes floreerde Butrint als een belangrijk handels- en cultureel centrum, dankzij zijn strategische ligging aan de Adriatische Zee.

Byzantijnse en Venetiaanse Periodes

Na de val van het Romeinse Rijk kwam Butrint onder Byzantijnse controle, gevolgd door een periode van Venetiaanse heerschappij. Deze tijdperken droegen bij aan de architecturale diversiteit van Butrint, met de bouw van kerken, openbare gebouwen en verdedigingswerken.

Verlaten en Herontdekking

In de late middeleeuwen werd Butrint verlaten vanwege de vorming van moerassen in het gebied, een proces dat werd versneld door de Ottomanen. De site bleef eeuwenlang onopgemerkt tot de herontdekking in de 20e eeuw, wat leidde tot uitgebreide archeologische opgravingen.

Mythische Oorsprong

De naam ‘Butrint’ is afgeleid van ‘Buthrotos’, wat ‘gewonde stier’ betekent in het Grieks. Dit is gebaseerd op een lokale legende waarin een stier, die ontsnapt was van het eiland Corfu, naar het vasteland zwom en de plek markeerde waar Butrint later zou worden gesticht.

Archeologische Ontdekkingen

De archeologische opgravingen in Butrint hebben een schat aan artefacten en structuren onthuld, die getuigen van de verschillende culturen en volkeren die het gebied door de eeuwen heen hebben bewoond. Deze ontdekkingen bieden inzicht in het leven in de oudheid en de vroege middeleeuwen.

De geschiedenis van Butrint is een fascinerende reis door de tijd, waarbij elke periode zijn eigen unieke stempel op het gebied heeft gedrukt. Van de oude Grieken en Romeinen tot de Byzantijnen en Venetianen, Butrint heeft een rijke historische tapestry die het een van de meest belangrijke archeologische sites in het Middellandse Zeegebied maakt.

De Monumenten

Butrint National Park, een archeologisch juweeltje, herbergt talrijke monumenten die de rijke geschiedenis van het gebied tot leven brengen. Elk monument in Butrint vertelt een uniek verhaal over de beschavingen die hier hebben gefloreerd.

Griekse en Romeinse Overblijfselen

De fundamenten van Butrint werden gelegd in de Griekse tijd, waarvan het amfitheater en verschillende tempels getuigen. De Romeinse periode heeft eveneens een onuitwisbare stempel gedrukt op Butrint, met goed bewaarde structuren zoals het Romeinse theater, openbare baden, en villa’s. Deze ruïnes bieden een kijkje in het dagelijks leven en de cultuur van de oude Griekse en Romeinse inwoners.

Byzantijnse en Venetiaanse Architectuur

In de Byzantijnse en Venetiaanse periodes werd Butrint verder verrijkt met de bouw van kerken, basilieken en verdedigingswerken. Deze structuren demonstreren de evolutie van architecturale stijlen en de veranderende religieuze en politieke invloeden in het gebied.

De Doopkapel

Een opvallend vroegchristelijk monument in Butrint is de doopkapel, bekend om zijn prachtige mozaïekvloeren. Deze kapel biedt inzicht in de religieuze praktijken en kunstzinnige expressies van de vroege Christenen in de regio.

De Stadsmuren en Leeuwenpoort

De imposante stadsmuren van Butrint, inclusief de beroemde Leeuwenpoort, illustreren de militaire kracht en het strategisch belang van de stad in de oudheid. Deze verdedigingswerken zijn fascinerend om te verkennen en bieden een panoramisch uitzicht op de omliggende natuur.

Het Kasteel van de Akropolis

Het kasteel van de Akropolis, dat nu het Museum van de Oude Stad huisvest, is niet alleen een cultureel monument, maar ook een belangrijk onderdeel van de verdedigingsstructuur van Butrint. Het biedt een prachtig uitzicht op het gehele park en de nabijgelegen wateren.

De monumenten in Butrint National Park zijn stille getuigen van de rijke en gelaagde geschiedenis van het gebied. Ze vertegenwoordigen verschillende culturen en tijdperken, van de oude Grieken tot de Venetianen, en maken Butrint tot een fascinerende bestemming voor zowel geschiedenisliefhebbers als algemene bezoekers.

Butrint National park


Tips voor een Bezoek het National Park

Butrint National Park is een must-see bestemming in Albanië, rijk aan archeologische wonderen en natuurlijke schoonheid. Hier zijn enkele nuttige tips om het meeste uit je bezoek te halen:

Plan Je Bezoek

 • Tijdstip: Bezoek Butrint vroeg in de ochtend of later in de middag om de drukte en de hitte te vermijden.
 • Duur: Trek minstens een halve dag uit om Butrint National Park grondig te verkennen.

Bereid Je Voor

 • Kleding: Draag comfortabele schoenen voor het verkennen van de ruïnes en paden.
 • Bescherming: Neem zonnebrandcrème, een hoed en insectenwerend middel mee, vooral tijdens de zomermaanden.
 • Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt, aangezien de site uitgestrekt is en het warm kan worden.

Verkenning

 • Gids: Overweeg het huren van een gids bij de ingang van Butrint National Park voor een diepgaand inzicht in de geschiedenis en de monumenten.
 • Route: Begin bij het Museum van de Oude Stad om een context te krijgen voor wat je gaat zien in het park.

Respecteer de Natuur en het Erfgoed

 • Milieuvriendelijk: Laat geen afval achter en respecteer de natuurlijke omgeving van het park.
 • Erfgoedbehoud: Raak de monumenten en ruïnes niet aan om bij te dragen aan het behoud ervan.

Extra Tips

 • Fotografie: Butrint is fotogeniek, dus vergeet je camera niet mee te nemen.
 • Picknick: Overweeg om een picknick mee te nemen en te genieten van een maaltijd in de natuurlijke schoonheid van het park.
 • Vervoer: Butrint National Park is goed bereikbaar met de auto of bus vanuit nabijgelegen steden zoals Sarandë of Ksamil.

Door deze tips op te volgen, zorg je voor een plezierige en respectvolle ervaring in Butrint National Park. Dit unieke UNESCO Werelderfgoed in Albanië biedt een onvergetelijke combinatie van geschiedenis en natuurlijke pracht.

Butrint National park


Hoe kom je bij Nationaal Park Butrint?

Een bezoek aan Nationaal Park Butrint, een van de meest indrukwekkende archeologische locaties in Albanië, vergt enige planning, vooral als het gaat om vervoer. Hier zijn de beste manieren om dit UNESCO-werelderfgoed te bereiken.

Auto

 • Vanuit Sarandë: Butrint National Park ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Sarandë, een van de populairste kuststeden van Albanië. De rit biedt schilderachtige uitzichten langs de kustlijn.
 • Vanuit Ksamil: Als je in Ksamil verblijft, is Butrint nog dichterbij – slechts ongeveer 15 minuten rijden. Ksamil is een uitstekende uitvalsbasis om het park te verkennen.

Openbaar Vervoer

 • Busdiensten: Er zijn regelmatige busdiensten van Sarandë naar Butrint. De bussen stoppen ook in Ksamil, waardoor het een handige optie is voor reizigers zonder auto.

Georganiseerde Tour

 • Dagtrips: Vanuit Sarandë worden vaak dagtrips georganiseerd naar Butrint National Park. Deze tours kunnen inclusief vervoer, gidsdiensten en soms een bezoek aan andere nabijgelegen attracties zijn.
 • Vanuit Corfu: Voor reizigers die in Griekenland verblijven, zijn er dagtrips beschikbaar vanaf het eiland Corfu naar Butrint, inclusief de veerbootovertocht.

Tips voor de Reis

 • Autoverhuur: Een auto huren biedt de meeste flexibiliteit. Zorg ervoor dat je van tevoren boekt, vooral tijdens het hoogseizoen.
 • Tijdsplanning: Houd rekening met voldoende tijd, zowel voor de reis als voor het verkennen van het park, om het meeste uit je bezoek te halen.
 • Navigatie: Als je zelf rijdt, gebruik dan een betrouwbare GPS of kaartapp om je te helpen de weg te vinden.

Reizen naar Butrint National Park is onderdeel van de avontuurlijke ervaring die Albanië te bieden heeft. Of je nu met eigen vervoer komt of kiest voor een georganiseerde tour, de reis naar Butrint is zowel boeiend als de moeite waard.

Verblijven in Nationaal Park Butrint

Hoewel Nationaal Park Butrint zelf geen accommodaties biedt, zijn er in de nabije omgeving verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele suggesties voor verblijf in de buurt van Butrint National Park.

Verblijf in Ksamil (COMMING SOON)

 • Ksamil: Dit charmante kustdorpje, gelegen op slechts een korte afstand van Butrint, biedt een verscheidenheid aan accommodaties, van gezellige guesthouses tot comfortabele hotels. Ksamil is vooral populair vanwege zijn prachtige stranden en heldere wateren. Hierdoor is het een ideale uitvalsbasis voor zowel strandliefhebbers als geschiedenisenthousiasten.
 • Strandresorts: In Ksamil vind je ook verschillende strandresorts, waar je kunt genieten van de prachtige Ionische Zee en ontspannen na een dag vol verkenningen.

Verblijf in Sarandë (COMMING SOON)

 • Sarandë: Een andere populaire optie is het verblijven in Sarandë. Dit is een grotere stad met meer voorzieningen en een breed scala aan hotels en appartementen. Sarandë, bekend om zijn levendige sfeer en prachtige uitzichten op de Ionische Zee, ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Butrint.
 • Culturele Ervaring: Verblijven in Sarandë biedt ook de kans om de lokale cultuur en keuken te ervaren, met een ruime keuze aan restaurants en cafés.

Alternatieve Opties (COMMING SOON

 • Lokale Guesthouses: In de dorpen rondom Butrint zijn er ook lokale guesthouses beschikbaar. Hier kun je genieten van de traditionele Albanese gastvrijheid.
 • Camping: Voor de avontuurlijkere reizigers zijn er campingmogelijkheden in de omgeving, waardoor je nog dichter bij de natuur kunt zijn.

Boekingstips

 • Vroegtijdig Boeken: In het hoogseizoen kunnen accommodaties snel vol raken, dus het is aan te raden om van tevoren te boeken.
 • Locatie: Kies een locatie die past bij je reisplannen en interesses – of je nu dicht bij het strand wilt zijn of de voorkeur geeft aan een stedelijke omgeving.

Door te verblijven in Ksamil, Sarandë of in een van de lokale guesthouses, kunnen bezoekers van Butrint National Park hun ervaring verrijken door ook de lokale cultuur en natuurlijke schoonheid van de regio te verkennen.

FAQ (Veelgestelde Vragen) over Nationaal Park Butrint

Butrint National Park trekt jaarlijks vele bezoekers aan en roept vaak diverse vragen op. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen.

Is Butrint National Park Geschikt voor Gezinnen?

 • Ja, Butrint is zeer geschikt voor gezinsuitjes. Het park biedt een educatieve ervaring waar kinderen kunnen leren over de oude geschiedenis en genieten van de natuur. Er zijn echter geen specifieke kinderfaciliteiten, dus het is aan te raden om snacks en water mee te nemen.

Zijn Er Gidsen Beschikbaar in Butrint National Park?

 • Ja, bij de ingang van het park kun je vaak gidsen vinden die rondleidingen aanbieden. Het is aan te raden om een gids in te huren voor een meer informatieve en verrijkende ervaring. Kijk hier onze aanbevolen reis met een gids

Kan Ik Butrint National Park met een Rolstoel Bezoeken?

 • Hoewel sommige delen van het park toegankelijk zijn, kunnen de ongelijke paden en ruïnes een uitdaging vormen voor rolstoelgebruikers. Neem vooraf contact op met het park voor specifieke informatie over toegankelijkheid.

Wat Moet Ik Meenemen naar Butrint National Park?

 • Breng comfortabele wandelschoenen, zonnebrandcrème, water, en insectenwerend middel mee. Een hoed en zonnebril worden ook aanbevolen, vooral tijdens de warmere maanden.

Hoe Lang Duurt een Bezoek aan Butrint?

 • De meeste bezoekers brengen ongeveer 2 tot 4 uur door in het park, afhankelijk van hoe diepgaand ze de site willen verkennen.

Is Fotografie Toegestaan in Butrint National Park?

 • Ja, fotografie is toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd. Butrint is een fotogenieke locatie, ideaal voor het vastleggen van herinneringen.

Wat Is de Beste Tijd van het Jaar om Butrint te Bezoeken?

 • De lente (april-mei) en de vroege herfst (september-oktober) zijn ideaal vanwege het mildere weer en de kleinere menigten. De zomermaanden kunnen erg warm en drukker zijn.

Butrint National Park is een unieke bestemming die geschiedenis, cultuur en natuur samenbrengt. Met deze FAQ hopen we je bezoek aan dit prachtige park in Albanië nog aangenamer te maken.

Onderwerpen

Over de auteur

Hi! Wij zijn Albanievakantiegids.nl

Ontmoet ons team van gepassioneerde reisexperts. Arben, de lokale kenner, Suzan, de verhalenverteller, Joost, de avonturier, en Lisa, de cultuurliefhebber. Samen delen we onze beste tips, avonturen en inzichten om jouw reis naar Albanië onvergetelijk te maken.

Handige tips

Zonvakantie nazomerdeals

Als je via onze links boekt, dan support je ons zonder dat jij extra kosten maakt. Dank je wel <3

Wist je dat ...

Vind Hotels

via Booking.com

Vind een Huurauto

Via Sunny Cars

Vind Hostels

Via Hostelworld

Reisverzekering

via Heymondo

Nog meer leuke activiteiten:

Hulp nodig

Vraag om advies

Wij helpen je graag, met vragen, tips of het plannen van je reis